top of page

Mano svorio metimo kelionė: protas, kūnas ir emocijos



🏋️ Mano svorio metimo kelionė

Sveiki, esu Marijus ir jau daugiau nei pusantrų metų aktyviai dalyvauju Genčių bendruomenės ir grupės Metam Gruzą veikloje. Mūsų grupėje renkasi vyrai, kurie kartu gerina savo savo sveikatą, santykį su maistu, apie tai diskutuoja ir padeda vienas kitam atsikelti, kuomet paslystam. Noriu pasidalinti savo supratimu apie antsvorio problemą. Tema yra plati ir vienu ypu visko nepapasakosiu. Ateinančiuose Genčių naujienlaiškiuose dalinsiuosi savo straipsniais šia tema.

Koks mano santykis su antsvoriu? Mano svorio metimo kelionė prasidėjo, kai man buvo šešiolika ir pergyvenau, kad jeigu nenumesiu svorio manęs niekas nemylės. Dabar man jau šiek tiek daugiau metų ir dabar pergyvenu, kad jeigu nenumesiu svorio, mano gyvenimas bus trumpesnis (turiu padidėjusį cukraus kiekį ir cholesterolį). Ir mano motyvai, kelionės eigoje smarkiai keitėsi.


😮‍💨 Kodėl mesti svorį yra sudėtinga?

Prieš pradedant tai nagrinėti, noriu paminėti kad svorio metimas yra dviašmenis kalavijas. Metant svorį drastiškomis priemonėmis, kuomet tai nėra būtina, galima sugadinti savo sveikatą ir papulti į ciklą iš kurio sunku išeiti: numečiau – priaugau, numečiau – priaugau. Svarbu suprasti dėl ko tai darau ir pasitikrintik savo motyvaciją su atitinkamų sričių specialistais.

Turbūt kiekvienas, kas yra bandęs mesti svorį sutiks, kad tai nėra lengva. Kol laikaisi tam tikros dietos arba valgymo principų – svoris mažėja, bet įvyksta gyvenimas – atostogos, stresas, darbo keitimas, miego trūkumas, traumos, kiti neplanuoti dalykai ir... svoris grįžta.

Kodėl taip yra? Vienareikšmio atsakymo neturiu. Vieni žmonės sako, kad ribojant maistą, organizmas pradeda gaminti daugiau alkio hormono leptino ir dėl to nebesugebam laikytis dietos, kiti sako, mes tiesiog pavargstam, treti sako – mes neturim valios.

Ką daryti, kad pavyktų? Svarbu suprasti, kad metant svorį, dalyvauja ne tik mano racionalus protas, bet ir mano kūnas, ir mano emocijos.

🧠 Protas

Viskas prasideda nuo racionalaus plano, nusakantį koks mano tikslas ir kaip aš jo sieksiu. Pasitaiko, kad planas per daug ambicingas ir jo įgyvendinti, be žalos sveikatai, neįmanoma. Visada yra naudinga pasikonsultuoti su gydytojais dietologais prieš pradedant keisti savo mitybos racioną. Tačiau, vien racionalaus plano kaip numesti svorio neužteks. Čia ne trumpalaikė distancija, čia mes „bėgam maratoną“. Būna visko, būna pakilimų, būna ir paslydimų.


💪 Kūnas

Reikia pasirūpinti savo kūnu ir jo nenualinti. Yra atlikta nemažai tyrimų rodančių, rodančių kaip miego trūkumas įtakoja antsvorį. Gerai išsimiegoti yra būtina sąlyga, tam kad svoris mažėtų, o ne augtų.

Dažnai žmonės pradėję mesti svorį, pradeda be saiko sportuoti. Tada, nualina savo organizmą ir patiria traumas. Rūpinkimės savo kūnu ir nežalokim jo. Darykim viską su saiku ir su profesionalių trenerių arba kineziteraupeutų priežiūra.


😵‍💫 Emocijos

Trečia, bent jau man sudėtingiausia dalis. Kaip priimti įvairias savo emocijas ir nepasiduoti potraukiui be saiko prisivalgyti. Mes nesame robotai ir dėl to tvarkytis su savo emocijomis yra sunku. Ugdydami savo emocinį atsparumą, mes galime sąmoningiau reaguoti į įvairias gyvenimo situacijas. Čia vėlgi, yra svarbu profesionalų pagalba ir palaikantis žmonių ratas.


Pabaigai

Šita kelionė yra nelengva, todėl jei nusprendėte ja keliauti, nepamirškite įdarbinti savo proto, pasirūpinti savo kūnu ir pažinti savo emocijas.


Jeigu Jums kūno sveikatos ir svorio yra aktuali ir norite apie tai pasikalbėti, kviečiu apsilankyti Metam Gruzą online susitikimuose, kurie vyksta kas antrą ketvirtadienį arba puslapyje https://metamgruza.lt/ kur sužinosite daugiau informacijos apie tai ką mes darom.


bottom of page