top of page

Komunikacijos įrankiai: kaip neįsivelti į konfliktus


Mano vedamų bendruomenės renginių „Vyrų-moterų santykiai“ metu dažnai gaunu klausimą, kaip gentainis turėtų reaguoti į merginos ar žmonos ištartus žodžius „Tu manęs niekada niekur nenusivedi vakarieniauti“, „Aš neturiu kuo apsirengti!", „Aš priaugau svorio!?“ ar „Tu manęs nemyli!“. Komunikacijos įrankis man leidžiantis neįsivelti į konfliktą: 1. Pirmiausiai aš stengiuosi atskirti ar ji netiesiogiai komunikuoja pokalbio metu patiriamas emocijas, ar paprasčiausiai teigia gyvenimišką dalyką. Tai atpažinti, man padeda sakinio pradžioje pridėjus žodžius „Aš jaučiuosi tarsi... Tu manęs nemyli!"

2. Jeigu ji įvardina šiuo metu patiriamą emociją, aš stengiuosi ją atliepti su Taip,..." ir dažniausiai žaismingai pajuokauti su plačia šypsena. 3. Atpažįstu ir sau pasižymiu jos patiriamą emociją ir esant poreikiui pradedu gilesnį pokalbį. Praktinis pavyzdys

Mano mergina dažnai netiesiogiai komunikuoja ir norint ją geriau suprasti, man yra svarbu atskirti tarp tuo metu jos įvardijamų emocijų ir tiesiog paprasčiausio teiginio. Pateikiu pavyzdį:

  • Mergina man sako „Tu manęs niekada niekur nenusivedi vakarieniauti“

  • Aš su vos girdimu suirzimu balse atsakau „Bet brangioji, aš tave nusivedžiau vakarienės užvakar“, primenu ką mes valgėme ir net parodau fotografijas telefone.

Mano suirzimas ir prieštaravimas jai primenant faktus iš mūsų santykio, neatliepia jos patiriamos emocijos ir dažniausiai tiesiogiai veda link konflikto. Ji dalinosi, kad tuo metu jaučiasi nesuprasta ir neišgirsta, ypač kai aš gindamasis faktais jai įrodinėju savo tiesą arba jos žodžius priimu kaip prašymą rasti problemos sprendimą.

  • Norėdamas ją geriau suprasti, aš sakinio pradžioje pridedu „Aš jaučiuosi tarsi... Tu manęs niekada niekur nenusivedi vakarieniauti“. Tai man leidžia priimti jos pasakytus žodžius be gynybos, patvirtinti su „Taip“ jos patiriamą emociją ir atsakyti su humoru.

  • Mano žaismingas atsakymas su plačia šypsena: Taip, mes jau 76 metus kartu, o aš tavęs niekur dar nenusivedžiau vakarieniauti, neatleistina“.

Nepriklausomai nuo mano atsakymo, aš atpažįstu ir sau pasižymiu jos patiriamą emociją, o esant poreikiui skiriu laiko pradėti gilesnį pokalbį ramioje aplinkoje. Emocijos santykiuose Santykiuose mums kyla įvairiausios emocijos ir manau daugelis, kaip ir aš, patyrėte gyvenimo realybę, kad nėra įmanoma atliepti visus antros pusės poreikius, norus ir lūkesčius. Aš priimu kartais patiriamas neigiamas emocijas ir jausmus kaip neatsiejamą santykių dalį, kuri leidžia net labiau vertinti gražiausias akimirkas. Rekomenduoju vyrams susidūrus su antros pusės emocijomis ir jausmais santykiuose:

  • lavinti savo (ir kitų) emocijų ir jausmų atpažinimą;

  • nepriimti antros pusės patiriamų emocijų kaip asmeninės kritikos;

  • leisti antrai pusei išbūti su neigiamomis emocijomis ir jausmais;

  • visada nesistengti išspręsti patiriamų emocijų ir jausmų kaip problemos;

  • skirti laiko gilesniems pokalbiams apie patiriamas emocijas.

Tiesiog teiginiai santykiuose Aš nepamirštu, kad galiu susilaukti ir tiesiog paprasčiausio klausimo santykyje kaip „Ar nupirkai kiaušinių?“, „Važiuosime į kaimą?", „Nori vakarienės?" po kurio paprastai atsakau: „taip“ arba „ne“. Į šiuo kasdieninius klausimus nėra būtina atsakyti su humoru. Kviečiu į vedamus Genčių bendruomenės renginius santykių tema ir praktinį kursą vyrams „Noriu kokybiškų ilgalaikių santykių“ Esu, Gediminas Motiejūnas, GENTYS bendra-įkūrėjas, mediatorius, „Vyrų-moterų santykiai“ renginių vedėjas, santykių konsultantas tiesiogiai dirbęs su daugiau nei 500 vyrų asmeninėmis istorijomis. Turi savo klausimų? Rašyk: gediminas@gentys.lt

bottom of page