top of page

Minesotos badavimo eksperimentas arba kodėl grįžta mano pamesti kilogramai



Įdedu daug pastangų, smarkiai riboju savo valgomą maistą, prakaituoju sporto salėje, galiausiai numetu kažkiek savo kūno kilogramų, tačiau jie, bjaurybės, vis grįžta. Turbūt daugeliui pažįstama tokia situacija. Tai vienas iš sudėtingų dalykų metant svorį - vadinamasis yo-yo efektas.


Kaip šis efektas veikia? Tam, kad tai geriau suprastume, panagrinėkime Minesotos badavimo eksperimentą, kurį dar 1944 m. atliko grupė mokslininkų Minesotos universitete.


Tuo metu vyko II Pasaulinis karas, badas ir nepakankamas maisto kiekis buvo didelė problema. Siekiant atrasti būdą, kaip grąžinti badaujančius žmones į normalų gyvenimą ir atstatyti jų sveikatą, buvo sugalvotas šis beveik metų trukmės eksperimentas.


Tyrėjai iš daugiau nei 200 savanorių atrinko 36 sveikus ir fiziškai stiprius vyrus, kuriuos ilgą laiką maitino pagal specialią programą.



Pirmos eksperimento fazės metu 12 savaičių dalyviai valgė subalansuotą maistą, kurio energetinė vertė buvo apie 3200 kcal. per parą. Ši fazė buvo kontrolinė, tam kad būtų įsitikinta, jog dalyvių svoris ir sveikata yra normalūs.


Per antrą eksperimento fazę, kuri truko 24 savaites, dalyviams buvo per pusę apribotas suvartojamų kalorijų kiekis, iki maždaug 1600 kcal. per parą. Šios fazės metu vyrams, kurie dalyvavo eksperimente, pakito išvaizda, pastebimai sumažėjo jėga, ištvermė, kūno temperatūra, širdies ritmas ir lytinis potraukis. Pasireiškė ir psichologiniai efektai - vyrai tapo apsėsti maistu. Jie svajojo apie maistą, iki ryto skaitydavo kulinarines knygas ir nuolat apie jį kalbėdavo. Dalyviai pranešė apie nuovargį, dirglumą, abejingumą ir net depresiją. Vyrai pastebėjo ir sumažėjusį savo protinį pajėgumą. Šios fazės metu tiriamų vyrų kūno svoris sumažėjo apie 25 procentus.


Trečios eksperimento fazės metu, trukusios 12 savaičių, dalyviai buvo maitinami pagal subalansuotas maitinimo programas, turinčias pakankamą kalorijų kiekį prarastam kūno svoriui atstatyti. Daugumos dalyvių svoris normalizavosi.


Ketvirtos eksperimento fazės metu, kuri truko 8 savaites, dalyviai galėjo valgyti, ką nori. Tuomet pasireiškė tokie psichologiniai efektai - vyrai dažnai persivalgydavo, niekada nesijausdavo sotūs. Daliai dalyvių pasireikšdavo labai stiprus alkio jausmas, kurio negalėdavo suvaldyti arba jausdavo poreikį nuolat užkandžiauti. Dėl to dauguma dalyvių susidūrė su antsvorio atsiradimu ar netgi nutukimu.


Praėjus keliems mėnesiams po eksperimento daugumos dalyvių savijauta normalizavosi, tačiau vyrai įvardijo, kad jų valgymo įpročiai vis dar pilnai neatsistatė. Tam prireikė nuo dar kelių papildomų mėnesių iki kelių metų.

Daugiau informacijos apie šį eksperimentą galite rasti šiame straipsnyje anglų kalba.


Apibendrinimas

Mūsų kūnas, protas ir emocinė savijauta yra sudėtinga, savireguliuojanti sistema.


Elgdamiesi neatsargiai, mes šią sistemą galime išbalansuoti ir tada reikės įdėti daug pastangų, kad ją atstatytume. Pasikonsultuokite su mitybos, sporto ir psichinės sveikatos specialistais, jei nusprendėte smarkiai keisti savo mitybos įpročius.


Jeigu jums kūno sveikatos ir svorio tema yra aktuali ir norite apie tai pasikalbėti, kviečiu apsilankyti Metam Gruzą online susitikimuose, kurie vyksta kas antrą ketvirtadienį arba puslapyje https://metamgruza.lt/, kur sužinosite daugiau informacijos apie tai, ką mes darom.



bottom of page