top of page

Intuityvus valgymas – kas tai?



Per gyvenimą laikiausi bent jau 4 skirtingų dietų, kiekvienos iš jų nemažiau kaip tris – šešis mėnesius. Jos visus turėjo šį tą bendro:

  1. Kol laikiausi dietos, svoris krito.

  2. Kai nustojau laikytis dietos, svoris grįžo arba net priaugo.

  3. Visos bandytos dietos ribojo mano maisto pasirinkimus - nurodė ką arba kada aš galiu valgyti ir ko arba kada negaliu valgyti.


Užknisa… Įdėjau daug pastangų, ribojau savo maisto pasirinkimus ir galiausiai vis tiek neturiu to rezultato kurio norėjau. Kodėl? Galbūt dietos neveikia?

Bent jau taip sako daug mokslinių tyrimų.

Anot, psychologytoday.com net 95% žmonių besilaikiusių dietos, numestas svoris grįžo per 1  5 metų laikotarpį.


Šiame straipsnyje apžvelgsiu alternatyvų požiūrį  Intuityvų valgymą, ir panagrinėsiu iš ko jis susideda.



Intuityvus valgymas


Intuityvaus valgymo idėja labai paprasta. Visas mūsų valgomas maistas yra vertingas. Nėra gero ar blogo maisto. Kuomet valgome daug daržovių, mūsų kūnas gauna daug lastelienos ir vitaminų, o šokoladas arba kola gali padėti mums greitai papildyti mūsų energijos atsargas, kuomet jos yra beveik išnaudotos. Svarbu kurti teigiamą santykį su maistu ir suprasti kaip jis mus veikia.

Tai nereiškia, jog mes galime valgyti viską ir visada.

Intuityvaus valgymo principai sako  gerbkime savo kūno pojūčius:


  • Jei išalkome, pavalgykime.

  • Kai esame sotūs, sustokime.

  • Stenkimės valgyti kokybišką ir mums naudingą maistą. 


Kita svarbi intuityvaus valgymo samprata – natūralus kūno svoris. Jei mes savo kūnu rūpinamės ir jis gerai jaučiasi, jo svoris yra toks, koks ir turi būti šiuo gyvenimo etapu. Neverskime kūno atitikti savo ar kažkieno kito išgalvotų lūkesčių koks jis turėtų būti. Tai neduos gerų rezultatų. Vietoje to, geriau fokusuokimės į tai, kaip pagerinti mūsų fizinę ir emocinę sveikatą.


Kaip pradėti valgyti intuityviai?


Atsisakykite dietinio mąstymo  dietų laikymasis nepadės numesti svorio, o tik išbalansuos organizmą ir gali netgi privesti prie valgymo sutrikimų.


Valgykite tuomet, kai jaučiamės alkani  mūsų kūnas mums pasako kada reikia pavalgyti, lygiai taip pat, kaip ir kada reikia atsigerti vandens arba pamiegoti. Svarbu jo klausytis ir gerbti jo poreikius.


Sustokime valgyti, kuomet jaučiamės sotūs  lygiai taip pat, mūsų kūnas pasako mums kada jau gana ir daugiau valgyti nebereikia. Svarbu tik jį išgirsti 🙂.


Rinkimės tą maistą, po kurio gerai jaučiamės – klausykimės savo kūno ir po valgio. Jeigu pavalgę, mes jaučiamės gerai, reiškia pasirinktas maistas ir jo kiekis mums puikiai tiko. Jei jaučiamės nelabai gerai po valgio, kažką reikėtų koreguoti.


Skirkime dėmesio savo emocijoms – jeigu jaučiame nerimą, esami vieniši ar pikti, maisto valgymas, taip pat kaip ir vyno taurė, nepadės šito išspręsti. Svarbu išmokti išbūti su savo emocijomis, suprasti kas jas sukelia ir čia fokusuotis.


Pabaigai


Jei jus sudomino intuityvus valgymas, kviečiu apsilankyti puslapyje www.taikasumaistu.lt kur galite rasti apie tai daug naudingos informacijos.

Taipogi, Jeigu jums kūno sveikatos ir svorio tema yra aktuali ir norite apie tai pasikalbėti, kviečiu prisijungti prie mūsų bendruomenės. Informaciją, kaip tą padaryti, rasite puslapyje www.metamgruza.lt, kur taip pat ir sužinosite daugiau apie mus.

Straipsnis paruoštas panaudojant “WEBMD” portalo informaciją. 


bottom of page