top of page

Dažna jaunų vyrų prastos emocinės sveikatos priežastis – finansinis nesaugumas



Didžiausia dalis mano psichoterapijos klientų – jauni vyrai, pradedantys kabintis į gyvenimą, kuriantys šeimas, imantys paskolas ir įsirenginėjantys būstą. 


Pagrindinės šių jaunų vyrų problemos dažniausiai yra nerimo sutrikimai, panikos atakos, depresija, kartais ir savižudiškos mintys.


Valdai pinigus, valdai gyvenimą


Gana greitai, o kartais net ir pirmos sesijos metu, išsiaiškiname, kas iš tikro slepiasi po minėtais prastos vyrų sveikatos simptomais. 


Pasirodo, tai stiprus finansinio nesaugumo jausmas. 


Sovietinėse realijose užaugę ir subrendę šių vyrų tėvai dažnai patys neturi stiprių finansinio raštingumo įgūdžių. 


Neretai vyresnės kartos vyrai apie pinigus (kuriuos vadina “pinigėliais”, bet apie tai kitą kartą) ir finansų valdymą  gali pasakyti tik tiek: 


Gauni atlyginimą ir bandai išgyventi. Geriausia darbo vieta – valstybinė įstaiga. Tortų gal ir nevalgysi, bet duonos ant stalo visada bus. Tada išeini į pensiją ir būni laisvas. 


Tokius patarimus gavę jauni vyrukai savarankiško gyvenimo pradžioje bando jais vadovautis, tačiau labai greitai supranta, kad dabartinėje ekonominėje santvarkoje jie visiškai neveikia. 


Vyras, siekiantis sukurti šeimą, auginti vaikus, pasistatyti namą ar vairuoti bent jau 10–ies metų senumo automobilį, pradeda byrėti iš vidaus – atsiranda nerimas, panika, depresija. 


Jauni vyrai finansinio raštingumo mokosi savarankiškai 


Valdyti savo finansus – sudėtingas, tačiau būtinas įgūdis kiekvienam vyrui. Tai galimybė prisiimti atsakomybę už save ir savo šeimą.


Dirbdamas pastebėjau labai įdomią tendenciją – vyrai, kurie paraleliai pradeda domėtis finansais (ar tai skaito knygas, ar žiūri youtube video, ar konsultuojasi su finansų specialistais) terapijos metu pasiekia daug geresnius rezultatus per gerokai trumpesnį laiką. 


Nerimas pradeda nykti išmokus atsidėti santaupas, depresija atsitraukia pradėjus investuoti. Greitai keičiasi ir visa asmenybė – klientai ateina gražiau apsirengę, susitvarkę, kvepiantys, daugiau savimi pasitikintys. 

Ima pasakotis ne vien apie bėdas, bet vis dažniau dalinasi ir pasiekimais. 


Nebijo galvoti, ar sugebės išlaikyti vaiką. Netgi ima svajoti apie antrą ir trečią.


Nustoja kaltinti aplinką. 


Kaip susitvarkiau finansus per dvi valandas 


Finansinio raštingumo manęs tėvai neišmokė. 


Laukdami šeimos pagausėjimo, su žmona pajutome šiokį tokį nerimą dėl finansų. Euriboras kilo, žmona tuoj išeis motinystės atostogų, o net ir padidėjusį mano atlyginimą tiesiog valgė infliacija. 


Imdamas pavyzdį iš savo klientų, su žmona užsirašiau į finansines konsultacijas. Gavome patarimų ir įrankių, kaip valdyti pinigus, kaip investuoti, kaip geriausia taupyti, o kada to daryti nereikia.


Gimus sūnui jautėmės daug ramiau. Šiuo metu tiesiog mėgaujamės tėvyste ir džiaugiamės nauju šeimos nariu. 


Čia keletas patarimų renkantis konsultantus, jie padėjo mums ir gali būti naudingi ir jums:


  1. Pasikonsultuokite su keliais skirtingais finansų konsultantais, kad galėtumėte palyginti jų požiūrius ir patarimus.

  2. Venkite pasiūlymų, kurie žada greitą praturtėjimą – dažniausiai tai klaidingi ir rizikingi sprendimai.

  3. Atkreipkite dėmesį į tai, ar konsultantas dirba su konkrečiais finansiniais produktais. Tai gali lemti šališkumą jų patarimuose.

  4. Svarbu, kad konsultantas suprastų jūsų asmeninius finansinius tikslus ir padėtų juos pasiekti realiais būdais.

  5. Nepamirškite, kad geriausias sprendimas yra tas, kuris atitinka jūsų asmeninę finansinę situaciją ir ilgalaikius tikslus.

bottom of page