top of page

Vasarai besibaigiant


Nemaža dalis genčių vasaros metu gyvena lėtesniu režimu – retėja susitikimų skaičius, struktūra tampa mažiau griežta, dalis gentainių retai pasirodo susitikimuose. Visa tai yra normalu karštuoju metų periodu.


Kita vertus, vasarai einant į pabaigą, yra itin svarbu grįžti į tvirtą pamatą turinčius susitikimus bei susigrąžinti struktūruotą genties ritmą. Todėl, vasaros gale arba rudens pradžioje, skirkite laiko aiškaus režimo atkūrimui. Tai reikėtų daryti susirinkus pilnai genties sudėčiai. Kartu aptarkite šiuos aspektus:


  1. Susitikimų dažnis. Tikėtina, kad vasaros metų susitikimų skaičius praretėjo, jie buvo nereguliarūs. Skirkite laiko aptarti kaip dažnai norite susitikti. Rekomendacija: 1 k./sav.

  2. Susitikimų lankomumas. Jis gali būti privalomas – į susitikimą privaloma ateiti, nebent yra rimta to negalėjimo padaryti priežastis; savanoriškas – į susitikimą ateina tik tie gentainiai, kurie nori; sutartinis – susitikimas vyksta priklausomai nuo gentainių poreikių. Rekomenduojame, kad genties susitikimai būtų privalomi.

  3. Susitikimų struktūra. Genčiai tapus savarankiška, susitikimų struktūra gali kisti, priklausomai nuo gentainių norų. Kad ir kokia ji būtų, svarbiausia, kad struktūra būtų aiški laiko ir veiklų atžvilgiu. Nepaisant to, kad laisvesnio pobūdžio susitikimai gali atrodyti patrauklesni, struktūruoti susitikimai turi didžiulį pranašumą ilgalaikėje perspektyvoje. Rekomendacija: susitikimai mažų mažiausiai privalo turėti atsidarymo ratą, vidinį darbą, užsidarymo ratą.

  4. Šeimininkai ir vedėjai. Jei to dar nepadarėte, skirkite laiko susiplanuoti kas bus susitikimų šeimininkai ir vedėjai aštuoniems (ar bent keturiems) ateinantiems susitikimams. Tai ne tik dar labiau sustiprina struktūrą, bet ir leidžia pakaitomis dalintis atsakomybe už turiningą genties susitikimą. Rekomenduojame, kad kiekvieną savaitę šeimininku ir vedėju būtų vis kitas gentainis.

  5. Genties tikslas. Vėl sugrįžus į ritmą, verta apžvelgti ir išsikeltą bendrą genties tikslą. Galbūt anksčiau siektas tikslas jau pasiektas arba yra nebeaktualus? Galbūt atostogų metas tapo pokyčių metu ir gentyje atsirado naujų lūkesčių? O galbūt išsikeltas tikslas dabar atrodo dar svarbesnis? Visa tai turėtų būti aptarta. Rekomenduojame, kad genties tikslas būtų aiškus, konkretus ir apčiuoptų kiekvieno gentainio poreikius.


Lai po vasaros gentis sugrįžta su trenksmu! HU!


bottom of page