top of page

Konfliktai gentyje



Konfliktas yra natūralus patyrimas kiekvienoje gentyje.

Tinkamai valdomi nesutarimai mums teikia galimybę augti ir tobulėti, stiprinti tarpusavio ryšius per atvirumą. Vytas Kim siūlo žingsnius, kaip gentyje konfliktuoti “auginančiai”:


1. Konfliktą rinktis spręsti GYVAI, t.y. genties susitikime, o ne virtualiai. Būdami su žmogumi akis į akį, girdime jo intonaciją, matome kūno kalbą, tad galime tiksliau interpretuoti iš karto susitikrinant.


2. Įsitraukti VISIEMS. Kai 2 žmonės konfliktuoja, po kurio laiko svarbu įsitraukti visiems. Konfliktas neišvengiamai paveikia visą grupę, o kitų žmonių pasidalijimai paprastai padeda artėti prie sprendimo.


3. Kitų “ŠALTESNIS PROTAS” (emocijų stebėjimas jų neignoruojant) gali padėti konfliktuojantiems efektyviau susikalbėti.


4. STABDYTI savo emocinį SMURTĄ. Taip, tai gali būti sudėtinga. Visgi jeigu kyla impulsas įžeisti ar pažeminti, svarbu, kiek įmanoma, save nuo to pristabdyti, nes tai greičiausiai tik pagilins konfliktą. Galima stengtis vietoje to išsakyti juntamą emociją pvz., natūraliai kylančiu piktu tonu (o ne diplomatiškai) - “AŠ ŽIAURIAI PYKSTU, KAI TU…”. Dar galima stengtis suformuluoti savo prašymą kitam (ne smurtinės komunikacijos modelis).


5. STABDYTI KITO emocinį SMURTĄ. Kitiems gentainiams svarbu stabdyti konfliktuojančių emocinį smurtą. Kai prasideda žeminimas, galima tiesiog tvirtai įsiterpti ir stengtis tai nutraukti. Tokioje situacijoje geriausiai padeda bendromis jėgomis aiškintis, kuo konfliktuojančioms pusėms ASMENIŠKAI yra svarbu tai, už ką jie kovoja, kokie čia yra poreikiai, gal jie gali pavirsti į prašymus vienas kitam.


6. 1 on 1. Esant konfliktui tarp 2 žmonių jiems taip pat gali būti naudinga susitikti privačiai.


7. Genties užsiėmimas su SPECIALISTU. Konfliktą pirmiausia stengtis išspręsti patiems per savo genties susitikimą per tam skirtą vidinio darbo laiką. Jeigu po kelių bandymų nesutarimas lieka neišspręstas ir toliau gentyje kelia įtampą, verta kviesti Genčių specialistą. Kreiptis į virgilijus@gentys.lt


8. Itin svarbu SLAPTAI NEATRIBOTI genties narių nuo bendravimo (pvz., susikuriant atskirą chatą nežinant nariui). Tai greičiausiai neigiamai paveiks atskirtą žmogų. Apie tokius norus ir poreikius svarbu skaidriai kalbėti genties susitikime.


bottom of page